fbpx

Hvad er forskellen på Kemisk og Fysisk Eksfoliering?

Eksfoliering er en vigtig og ofte afgørende del af en god hudpleje rutine. Eksfoliering går kort og godt ud på, at fjerne døde hudceller og efterlade huden frisk og ren. Det er også en afgørende del når det kommer til at huden kan optage aktive ingredienser ordentligt, så de ikke påføres på død hud. På den måde, får du også mere ud af dine produkter. Men hvad skal man så vælge når det kommer til at udpege det rigtige produkt og hvor ofte skal man eksfoliere?

Kemisk eksfoliering (peeling)

En kemisk eksfoliering kan gøres via produkter der indeholder syre f.eks. en toner eller en serum. Det lyder voldsomt at påføre syre i ansigtet men bare rolig, syre opløser de yderste hudceller og trigger din hud til at regenerere og forny sig selv.

AHA – Frugtsyre, AHA (alfa-hydroxy-acid) er et begreb for en række organiske syrer bl.a. glykolsyre, hvilket er den mest lavmolekylære syre og har derfor den bedste gennemtrængelighed. Den er god til tør og aldrende hud, der viser tegn på de første rynker.

AHA – Lactid Acid (mælkesyre) er en smule mildere mod huden end AHA frugtsyre. Har du meget sensitiv hud eller lider af rosacea, så start med denne syre og læg mærke til hvordan din hud reagere og tilpas derefter.

BHA – Salicylsyre (beta-hydroxy-acid) er den mest kendte BHA-syre og i modsætning til AHA kan den trænge ned i porerne, hvor AHA virker på overfladen. Den har en antibakteriel virkning hvilket betyder, at den trænger igennem hårfoliklerne for at eksfoliere samt opløser talg og tilstoppede pore. Dette gør den ideel til behandling af acne, fedtet- og uren hud.

Fysisk eksfoliering

Fysisk eksfoliering indeholder små korn der arbejder på hudens overflade og fjerner døde hudceller. Brug cirkelbevægelser ved brug og pas på med ikke at presse produktet ind i huden.

Hvor ofte skal jeg eksfoliere? Peeling med AHA eller BHA er mildere mod huden, da syren kun opløser de yderste celler, hvor en fysiske korn kan ridse huden og på sigt skabe bittesmå ar i huden. Hvor ofte du skal eksfoliere kommer an på din huds tolerance og sensitivitet. Nogle kan håndtere en toner med syre hver dag, mens andre bør nøjes med 2-3 gange om ugen. Husk at vælge et produkt der bliver siddende på huden, så ikke en rens eller lignende der vaskes af igen.  Føler du ikke en kemisk eksfoliering gør nok for din hud, så giv din hud en fysisk eksfoliering 1-2 gange om måneden f.eks. hvis du har meget tør hud.